Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2008 21:58 - Как да се грижим за нашите животни
Автор: jeni97 Категория: Новини   
Прочетен: 911 Коментари: 0 Гласове:
0



Добре дошли у дома

·      Нека направим въведения

·      Говорите ли котешки?

·      Котенцата и растенията

·      Първите седмици във вашия дом

Някога имали ли сте котенце? Ако сте, трябва да знаете, че новият ви домашен любимец ще донесе радост в дома ви. А ако не сте, ще се учудите какво голямо вълнение може да представлява едно котенце! Но това не е всичко…

 

През първата си година то ще разчита на вас така, все едно сте му майка: всичко, което ще получава, ще го получава от вас. Затова е важно да му дадете най-добрия старт в живота: най-добрата храна и най-добрите грижи. А грижата за него означава много неща!

 

Как да подредите околната му среда, така че да се чувства уютно и в безопасност? Как да предотвратите каквито и да е здравни проблеми, които могат да се появят, и как бързо да отреагирате, когато наистина се появят? И, може би най-важното от всичко, как да го храните правилно?

 

Това са няколко основни въпроси, на които се опитваме да отговорим в този материал. Добавихме и няколко страници в началото и в края на наръчника за снимки на вашето ново котенце, за да можете да запазите спомен от неговата първа и вълнуваща годинка.

 

Затова защо да не започнете тук и сега с неговата първа снимка и с някои персонални детайли? След години няма да повярвате, колко много се е променило.

 

Нека направим въведения.

 

Първата среща на котенцето с новото му семейство е решаваща за неговото бъдеще. Най-добре е да му дадете колкото се може повече свобода през първите му приключения. Помолете децата си да изчакат малкото котенце да отиде при тях и да си играят с него, когато то покаже, че го иска.

 

Котенцето: едно напълно различно същество!

 

Колкото по-малки са децата, толкова по-ясно трябва да им дадете да разберат, че котенцето е нов член на семейството със свои собствени права, лични пространства и навици, които трябва да бъдат уважавани. Например, трябва да покажете на децата, че кошницата на котенцето е място, което децата ви не трябва да безпокоят или пипат: това е мястото, където котенцето иска да бъде само.

 

Правилата на играта

 

Правилата на играта не са същите за котенцето и за децата. Но и едните, и другите имат проблеми с разбирането на ограниченията и границите. Котенцето все още не знае, как да управлява и контролира използването на ноктите и зъбите си. А детето пък не знае, че хващането на котката за опашката, не е най-добрият начин да я хване! Затова внимателно трябва да обясните на децата, как трябва внимателно да си играят с новия им най-добър приятел. Покажете им, че не трябва да удрят котенцето, че неговото коремче трябва да бъде галено, ако то покаже, че го иска и че неговите мустаци са от особена важност за баланса и здравето му.

 

Няколко здравни съвети

 

Не забравяйте да обезпаразитявате котенцето си редовно, за да елиминирате чревните паразити. И в горещото време, когато бълхите са широко разпространени, трябва да предпазвате котенцето си с продукти против бълхи (нашийници, пудра, спрей, пипета и др.). Помолете ветеринарния си лекар за съвет по тези два здравни въпроса.

 

Говорите ли котешки?

 

Езикът на вашата котка е много богат. Тя ви говори всеки ден с глас, съдържащ 23 гласни. Зависи от вас, дали ще й отговорите. Но първо, нека се опитаме да разберем, какво се опитва да ви каже.

 

Котките издават три вида звуци: мяукане, мъркане и високи звуци. Първите два вида често биват използвани за комуникация с човешки същества. Третият е запазен за комуникация с други котки.

 

Мяукане

 

Котката мяука, за да ни поздрави, за да ни извика, за да я пуснем вътре или навън от къщата ни, да получи ядене и др. Някои породи (като Сиамска или Ориенталска котка) мяукат повече от останалите. Например, Абисинките не са толкова шумни.

 

Мъркане

 

Мъркането крие своя произход във връзката между котенцата и тяхната майка. Тя понякога мърка в ритъм с тяхното сучене. По-този начин майката успокоява котенцата, които сучат прекалено алчно.

 

Високи звуци

 

Котешки серенади: Този звук, който е често срещан по време на чифтосване, се появява между две котки, които се бият, за да завладеят територия или женска.

 

Не забравяйте:

·       Мъркането обикновено е знак на задоволство

·       Когато ушите и опашката й са нагоре, вашата котка е приятелски настроена

·       Вдигнатата й опашка е поздрав, размахването на опашката от една страна на друга означава, че котката е в стрес или е ядосана

·       Ако ушите й са заострени напред, това е знак на приятелски интерес

·       Прозяването означава самоувереност и задоволство

·       Разтривайки носа си срещу стопанина си, показва привързаност и преданост

·       Разтриването на главата или други части на тялото си срещу различни обекти означава, че държи на тях и ги маркира с миризмата си

·       Драскането маркира присъствието на котенцето – и също така му помага да си заостри ноктите

·       Ръмженето и съскането са знаци на тревога

·       Ако ушите са поставени плътно назад към главата, това означава страх, както и заострените мустаци, отворената му уста, както и извития или свития му гръб

 

Котенцата и растенията

 

Котенцето ви е заето да открива неща за живота… и често отива да разследва растенията в дома или градината ви. НЯКОИ ОТ ТЯХ МОЖЕ ДА СА ОТРОВНИ НЕ САМО ЗА КОТЕНЦАТА, НО И ЗА ДЕЦАТА И ВЪЗРАСТНИТЕ КОТКИ. Ето растенията, с които трябва да внимавате: (молим да отбележите, че този списък не е изчерпателен)

 

Зелени растения

 

Листата на едно от най-популярните домашни растения причиняват стомашни болки и очни проблеми: филодендрона. Има 250 вида от него, не всички от тях се продават под това име, затова не се колебайте да питате вашия цветар за съвет преди да купите нещо.

Вкъщи има и други вредни растения, като:

-        Фикус (храносмилателни и бъбречни проблеми)

-        Млечка (отровен сок)

-        Кротон (дразнещ сок)

-        Дифенбахия (подуване на лицето и сериозни дихателни проблеми)

-        Беладона, изкуствен бахар, чиито малки оранжеви/червени плодове са особено приятни за малките котенца, въпреки риска от храносмилателно разстройство, ако бъдат погълнати.

 

Не само растенията са опасни: някои отровни торове могат да останат под чинийката на растението, от която котенцето ви може да пие, ако не сте внимателни.

 

За домашни цветя (отрязани цветя или засети цветя), циклами и техните бели, розови, червени или лилави цветове, с които котенцето обича да си играе, могат да бъдат отровни, също както и азалията и жълтия нарцис. Повечето от тях причиняват храносмилателни разстройства, но също така и бъбречни, нервни или сърдечно съдови проблеми.

 

В случай на поглъщане, бързо се свържете с ветеринарния си лекар и му кажете вида растение, с което котенцето ви е имало контакт. Ветеринарните центрове за противоотрови могат също така да ви помогнат с информация. Не се опитвайте да предизвикате повръщане преди да сте се консултирали със специалист: ако отровата е причинила изгаряния, те ще бъдат задълбочени от втората вълна в обратната посока при повръщането.

 

Котенцето и играта

 

Изобретателни, пакостливи, пъргави: котката е перфектно настроена за игра. Но защо котенцата си играят и какви са любимите им играчки.

 

Защо котенцата си играят?

 

 

Пинг-понг топчето между лапите на котката ви се превръща в мишка, топката от елхата става птица, кръжаща над главата им… Като истинско малко котенце, то се нуждае от тренировка за зрелостта – а играта комбинира наблюдение, дебнене, преследване и умение в залавянето на плячката.

 

Не се тревожете. Котката ви не е жестока: тя просто следва инстинктите си.

Играенето позволява на вашата котка да координира движенията си, да изгаря енергия (необходимо за домашните котки) и да развива мускулатурата си. Като насърчавате котката си да си играе редовно, ще й помогнете да остане в добра физическа форма и психично здраве.

 

Как да избирате правилните играчки за вашата котка?

 

Избирайте играчки, които са подходящи за размера й. Те трябва да бъдат леки и подвижни – ако дадете на котенцето си нещо прекалено тежко, то скоро ще изгуби интерес. Внимателно подбирайте играчките, за да помогнете на котенцето си да развива всяко от петте си сетива:

 

-        СЛУХ – Не забравяйте, че слухът на котенцето ви е изключително чувствителен, затова не избирайте шумящи играчки. Котките не понасят пронизителни звуци.

-        ОБОНЯНИЕ – Изсушената котешка трева се използва да се парфюмират котешките играчки. Това помага на котките да упражняват обонятелните си рецептори и нещо повече, те обожават тази миризма.

-        ДОКОСВАНЕ – Това е много важно възприятие. Котките обичат предмети с неравна повърхност.

-        ЗРЕНИЕ – Въпреки че цветът на даден обект не е от значение за котката, яркият цвят ще ви помогне по-лесно да намерите играчката. Котката може да различава нюансите на синьото и зеленото. Червеното се възприема като сиво или черно, зависи от това колко светъл или тъмен е цветът.

-        ВКУС – Можете да покриете всичко потенциално опасно, до което вашата котка има достъп (телевизор и телефонни кабел и др.) с отблъскващ котките продукт от зоомагазина.

 

Най-популярните играчки

 

Пинг-понг топчета, топки със звънчета, рибарска стръв с перца или с висящо пухче от нея, празни кутии за карти, опаковъчни материали, сламки, пластмасови пръстенчета, руло тоалетна хартия, книжни топки, запушалки, черупки и др.

 

Някои предмети, които трябва да се забранят

 

Парченца канап, вълнени предмети, ароматизирани панделки, конец за зъби, найлонови торбички и др. Те са опасни, ако котката ви ги глътне.

 

Драскането не е игра!

 

За да не позволите котката ви да отнеме по-голямата част от семейното ви време и за да избегнете драскането по мебелите и издраскването на човека, с когото си играе, трябва да проверявате ноктите на вашата котка. Предмет за драскане, който ще намерите във всички специализирани магазини, е идеалният аксесоар, например, направен от сезал. С неговата повърхност, наподобяваща въже, този аксесоар скоро ще стане неустоим и ще предпази вашия дом и семейство!

 

Първата седмица в дома ви

 

Ако това ви е първото котенце, ние ви предлагаме няколко основни съвета, затова как да се грижите за него през първите няколко седмици от живота му във вашия дом.

 

Първа седмица

 

Трябва да бъде осигурено спокойно място за майката и нейните котенца, със стабилна околна температура, далеч от суматохата на човешките жители на къщата. Важно е да не безпокоите майката и котенцата по време на кърмене.

 

Втора седмица

 

Сега от време на време може да милвате котенцата си, но не ги будете, за да го правите, и избягвайте да ги безпокоите, докато сучат. Ако имате деца, научете ги да уважават котенцата. Внимавайте, защото в противен случай майката може да стане агресивна, за да защити бебетата си.

 

Пета седмица

 

Трябва да започнете да подготвяте място в къщата си, което котенцето да знае, че е негово: малка кошница или възглавничка не на течение и далеч от суматохата на хората. Котенцето трябва да може да се усамоти там. Това място трябва да се уважава от цялото семейство, включително и децата, които трябва да разберат, че ако котенцето е на това място, това е, защото не иска да бъде обезпокоявано.

 

Осма седмица

 

Котенцето ви става изключително игриво и обича да се забавлява с различни неща. Затова е много важно да се уверите, че няма електрически опасности, чупливи предмети, отровни растения и други опасности в къщата, достъпни за котенцето. Можете да дадете на котенцето си някои играчки, но избягвайте опасните, такива, които съдържат жици или части, които могат да бъдат погълнати.

 

Десета седмица

 

Младата котка е вече напълно независима. Властта, която вече не упражнява майка му, трябва да бъде поета от вас. Това трябва да бъде направено без викане и насилие. Всъщност, рискувате да разрушите връзката на вярност, изградена между котенцето и вас самите.

 

Единадесета седмица

 

Котенцето ви ще изучава къщата все повече, затова предварително гарантирайте безопасността на вашето котенце. Обърнете внимание на балконите, прозорците, капака на тоалетната (който трябва да бъде затворен, за да се предотврати удавяне), котлоните, газовите горелки и нагорещени фурни. По правило кухнята е най-опасното място за младите котки на тази възраст.

 

Дванадесета седмица

 

Вашето котенце вече трябва да е намерило своето място. То трябва да реагира на вашето повикване и да идва за храна или за да го погалите. Трябва да го насърчавате да си играе с вас, за да заздравите приятелството си и взаимното доверие. Забележете, че котенцето ви ще има нужда да си играе през целия си живот. И вие трябва да научите децата си да играят внимателно с него.



Тагове:   животни,   Нашите,   как,


Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jeni97
Категория: Забавление
Прочетен: 10649
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930